George Harrison

Infotaula de personaGeorge Harrison
George Harrison 1974.jpg
George Harrison visitant el Despatx Oval
Dades biogràfiques
Naixement25 de febrer de 1943
a Liverpool, Anglaterra
Liverpool
Mort29 de novembre de 2001
a Los Angeles, EUA
Los Angeles
Activitat professional
OcupacióGuitarrista, compositor
Període en actiu1957 - 2001
GènereRock, Rock clàssic, Música índia, Música Pop
Nom de plomaCarl Harrison
Spike Wilbury
George Harryson
Nelson Wilbury
L'Angelo Misterioso
Hari Georgeson
George O’Hara-Smith
InstrumentGuitarra
DiscogràficaApple Records, Capitol Records, Dark Horse Records, EMI, Parlophone i Vee-Jay Records
Artistes relacionatsThe Beatles
Obra
Obres destacadesTaxman
Dades familiars
CònjugePattie Boyd (1966–1977)
Olivia Harrison (1978–2001)
FillsDhani Harrison
Premis i reconeixements

Lloc webwww.georgeharrison.com
Facebook: georgeharrison Twitter: georgeharrison IMDB: nm0365600
Modifica dades a Wikidata

George Harrison MBE (Liverpool, 25 de febrer de 1943 - Los Angeles, 29 de novembre de 2001) fou un cantant, guitarrista i compositor de rock.

Biografia

De família obrera, als quinze anys aprengué a tocar la guitarra i el 1958 conegué John Lennon i Paul McCartney a l'institut d'ensenyament de Quarry. Amb ells formà el grup de rock The Quarrymen. Aquesta formació, després de diferents canvis, esdevingué, el 1961, The Beatles. Inicialment, Harrison hi assumí les funcions de guitarrista solista i de segona veu, però de mica en mica s'hi incorporà també com a compositor i cantant de temes com "I need you" (1965), "Taxman" (1966), "Within you, without you" (1967), "While my guitar gently weeps" (1968) o "Something" (1969). Interessat per l'hinduisme i per la cultura índia, aprengué a tocar el sitar (instrument que incorporà al grup) i arrossegà la resta dels Beatles a fer estades a l'Índia per a realitzar meditació transcendental. Ja abans de la separació dels Beatles enregistrà un parell de discs amb el seu nom, però obtingué un gran èxit amb el tercer àlbum, All things must pass (1970), per bé que el single "My sweet Lord" fou objecte de demanda per plagi de la cançó "She's so fine" dels Chiffons, i els tribunals van resoldre que Harrison havia "copiat inconscientment" part de la cançó.

L'1 d'agost del 1971 organitzà i actuà a un esdeveniment pioner dins el camp dels espectacles musicals benèfics, el concert en favor de Bangla Desh celebrat al Madison Square Garden de Nova York. L'any 1988 va formar juntament amb Bob Dylan, Roy Orbison, Jeff Lynne i Tom Petty el grup Traveling Wilburys, que van editar dos discs. Va morir a Los Angeles a causa d'un càncer de pulmó als 58 anys i va deixar enregistrat el disc Brainwashed que s'edità de manera pòstuma.

Discografia

Enregistraments en estudi

  • Wonderwall Music (1968) US #49
  • Electronic Sound (1969) US #191
  • All Things Must Pass (1970) UK #4, US #1
  • Living in the Material World (1973) UK #2, US #1
  • Dark Horse (1974) US #4
  • Extra Texture (Read All About It) (1975) UK #16, US #8
  • Thirty Three & 1/3 (1976) UK #35, US #11
  • George Harrison (1979) UK #39, US #14
  • Somewhere in England (1981) UK #13, US #11
  • Gone Troppo (1982) US #108
  • Cloud Nine (1987) UK #10, US #8
  • Brainwashed (2002) UK #29, US #18

Enregistraments en directe

  • The Concert For Bangla Desh (1971) UK #1, US #2
  • Live In Japan (1992) US #126

Recopilacions

  • The Best of George Harrison (1976) US #31
  • Best of Dark Horse 1976-1989 (1989) US #132
  • The Dark Horse Years 1976-1992 (2004)

Amb els Traveling Wilburys

  • Traveling Wilburys Vol. 1 (1988) UK #16, US #3
  • Traveling Wilburys Vol. 3 (1990) UK #14, US #11

Discs de tribut

  • Concert for George (2003) US #97

Filmografia

Singles

  • 1970 "My Sweet Lord" #1 UK, #1 US
  • 1971 "What Is Life" #10 US (US only release)
  • 1971 "Bangla-Desh" #10 UK, #23 US
  • 1973 "Give Me Love (Give Me Peace On Earth)" #8 UK, #1 US
  • 1974 "Dark Horse" #15 US
  • 1975 "Ding Dong, Ding Dong" #38 UK, #36 US
  • 1975 "You" #38 UK, #20 US
  • 1975 "This Guitar (Can't Keep From Crying)"
  • 1976 "This Song" #25 US
  • 1977 "Crackerbox Palace" #19 US (US only)
  • 1977 "True Love" (UK only)
  • 1977 "It's What You Value" (UK only)
  • 1979 "Blow Away" #51 UK, #16 US
  • 1979 "Love Comes to Everyone"
  • 1979 "Faster" (UK only)
  • 1981 "All Those Years Ago" #13 UK, #2 US
  • 1981 "Teardrops" #101 US
  • 1982 "Wake Up My Love"
  • 1987 "Got My Mind Set On You" #2 UK, #1 US
  • 1988 "When We Was Fab" #25 UK, #23 US
  • 1988 "This Is Love" #55 UK
  • 1988 "Handle With Care" (amb els Traveling Wilburys) #21 UK
  • 1989 "End of the Line" (amb els Traveling Wilburys) #52 UK
  • 1989 "Cheer Down"
  • 1990 "Nobody's Child" (amb els Traveling Wilburys) #44 UK
  • 1990 "She's My Baby" (amb els Traveling Wilburys)
  • 1990 "Wilbury Twist" (amb els Traveling Wilburys)
  • 1992 "Poor Little Girl / Cheer Down"
  • 2002 "My Sweet Lord" (reedició) #1 UK
  • 2003 "Any Road" #37 UK

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: George Harrison Modifica l'enllaç a Wikidata